November 30, 2007

rupa ikan ketutu liar





Tengok sendiri warna, panjang dan kepala ikan ikan ini.









Ikan di atas di tangkap di kawasan Lubuk Paku Maran Pahang.



Yang kuning dari lombong di Ipoh, yang merah dari sg pahang dan yang belang haruan.





benih ketutu serawak (28-11-07)

Jumlah mati hari ini 4 ekor, 0.5 kg atau 1.66 % dari 30kg yang sampai. Sungguh memberansangkan. Jumlah ikan 150 ekor ie saiz purata 200gm. Dalam banyak banyak ketutu tu ada 3-4 ekor ikan ubi dan mata kaki. hampeh booto.

P/S : Sdr Syahmi dan keluarga melawat ikan ikan tersebut petang tadi.

November 28, 2007

benih ketutu (as posted at kuamm on Nov 8, 2007

Antara treatment yang saya buat untuk benih baru ialah :

1. treatment garam kasar laut (dari australia rm13 untuk 50kg, dari cina rm9 untuk 50 kg tapi kotor berlumpur sikit) untuk bunuh parasit di badan ikan

2. treatment potassium permaganate untuk bunuh bakteria dan virus dalam air, insang, kulit ikan. Juga agar ikan senang bernafas sebab potassium boleh legakan insang ikan dan tambah kandungan oksigen dalam air. Garam adalah sebagai pemangkin untuk treatment ini.

3. Jangan kasi makan ikan selama treatment ini di buat.

4 Untuk rendahkan ph air, masukkan selai dua daun ketapang sebab banyak ikan air tawar suka ph yang rendah sikit.

bersambung...

benih ikan ketutu dari Sarawak. ( as posted at kuamm on 28-11-07)

Hari ini saya terima 30kg benih ikanK22 dari Sarawak. Dari pengamatan saya ada hang telah di simpan lebih dari sebulan dan ada yang baru seminggu di simpan. Saiz antara 400gm ke 50gm sekor. Ianya dibungkus dengan ubat anti amonia dan dimasukkan kedalam plastic bag dua lapis yang di ikan bucunya dengan getah. Bucu ini senang koyak. Kemudian di masukkan sedikit pure oxigen dan diikat. Bag plastik ini tidak kembung sepenuhnya sebab nanti dalam kapalterbang ianya boleh meletup. Ikan ini kemudiannya di masukkan kedalam kotak dan di hantar ke klia sebelum di hantar ke kedai kami di Jalan Klang lama.
Inilah ubat anti amonia. 5 ml (satu sudu teh) untuk 10 gelen air laut atau tawar.

Kami telah menyediakan tong tong yang telah di isi sedikit garam. Ikan yang telah di timbang di masuk kan kedalam tong ini dan di biarkan selama setengah jam. Di dapati 2 ekor ikan yang kecil tidak boleh hidup dan di keluarkan. Semua ikan ini bila sampai masih hidup. Selepas setengah jam, kami memasukkan sedikit potassium permaganate dan lampu di bilik itu di tutup. Semua tong mempunyai pump akuarium yang membuat air berpusing.

Dalam masa 24 jam kita akan tenguk ikan yang boleh hidup untuk di bela. kalau mati dalam masa tersebut kami akan dapat rebate dari penjual. hari sabtu ini ikan tersebut akan di hantar ke kolam kami di Sg petani melalui bas. Kita akan tenguk besok berapa banyak ikan yang survive.

November 27, 2007

Benih ketutu

Beberapa hari lepas saya telah mendapat 15kg benih ketutu dari para pengedar benih. Untuk pengetahuan pembaca saya lebih suka membeli benih secara timbang dan bukan sekor sekor kerana ini adalah lebih adil. Apa yang ingin saya paparkan ia lah bagaimana saya menjaga benih ikan yang baru sampai.

Sebelum ikan sampai, kami akan menyediakan beberapa tong dengan air yang bercampur sedikit garam. Pump di guna untuk menjalankan air atau membuat air pancut. Air hendaklah di simpan kira kira 24 jam sebelum di masukkan ikan. Tujuannya ialah untuk menyah sebarang bahan beracun yang mungkin ada dalam air seperti chlorine, amonia, dan besi.

Selepas di timbang, ikan dimasukkan ke dalam tong mengikut kepadatan yang di perlukan.dalam masa beberapa minit kita akan dapat kenal pasti ikan yang tidak berapa baik. Antara tanda tanda tersebut ialah : 1. ekor lurus ( sakit mati ekor), timbul (sakit kembong), terbalik (dah nak mati) mulut terbuka (dah nak mati) mata puteh ( sakit mata).

Jumlah ikan yang mati dan sakit tidak patut menyangkau 20% dan seelok eloknya 10% sahaja. Jika lebih 20% terdapat masalah semasa ikan ini di kendalikan sebelum di hantar. Kadang kadang trader tak ambil peduli sangat tentang keadaan ikan tersebut. Oleh itu kita sebagai pembeli mesti mendapat jaminan tentang ikan tersebut seperti jaminan 24 jam ie jika ada ikan yang mati dalam masa 24, penjual akan mengantinya.

Ikan yang telah dimasukkan kedalam tong akan di beri tenangkan dalam keadaan yang gelap dan senyap. Sedikit potassium permagnate di masukkan kedalam air. sehelai daun ketapang pun boleh di masukkan untuk menstabilkan ph air. Air yang di masukkan hanya lebih kurang 6-8 inci sahaja.

Dalam masa 24 ikan akan stabil dan paling lama ialah 48 jam. Jika ada yang nak mati, inilah masa nya. Ikan hanya di beri makan selepas 72 jam di bawa masuk. Jika ada ikan yang masih mati selepas 48 jam dan jumlah yang banyak, treatment mesti di buat termasuk menambah garam dan potassium. Untuk penternak yang telah biasa, formalin mungkin boleh menolong.

November 26, 2007

Pasaran ikan (2)

Ini adalah antara ikan ikan Malaysia yang saya pasarkan.


Udang galah



susur arus atau umur umur




tengadak dari Sarawak





patin buah sungai sarawak




jelawat seluang malaysia




bilut/lais





Ikan empurau dari Sarawak






Ikan patin muncong dari Temerloh Pahang



Ikan tapah Sg pahang
gahak Sg Pahang


Masalah terbesar sebagai penjual ikan ialah keadaan pendaratan ikan yang bermusim dan kualiti ikan yang tidak menentu. Antara masalah kualiti ikan yang kami pernah hadapi ialah ikan beku yang buruk di tengah (sebab lambat beku), isi berbau minyak, lumpur, usus ayam, dll, dan ikan liat. Untuk ikan patin ada masalah khas ia itu untuk mengenal yang mana satu patin sungai, patin sangkar masuk sungai, lawang,pasir, patin muncung thailand.


Masalah ini kadang kala sangat menyakitkan hati. Ikan juga akan susut beart badan jika di simpan lama sama ada ikan hidup atau ikan beku.


bersambung






concrete pond for tengalan/ puntius bulu








We have built 26 concrete pond of 20 by 25 feet on one acre of land in Kampong Bukit Kechik, sg Petani Kedah. Here we rear ikan tengalan or puntius bulu,and ikan krai or puntius daruphani. We have tried to grow other fishes such as haruan (channa striata) and kap rumput (chinese carp) but they are not suitable and economical to grow in concrete tank where we have to use a lot of electricity to run the pump. All fish are feed pellet.
Our Rest house
Water are drawn from tube well using electric pump. We have one emergency air pump using turbo charge from a bmw car.
During our learning year 2006-2007, we have lost a lot of fish due to lack of Standard Operating procedures and ignorance on good farm practice. At one time we lost all of our fishes by introducing new fry that have been quarantined by the trader. We believe now that the fish was never quarantined and now we do not trust the trader to quarantine the fish. That mistake cost us one year effort of growing 8,000 puntius bulu and 6,000 puntius hoevanni and we valued at least RM140,000 have gone by the wind.
Another observation is the late response or no response of the government bodies that is suppose to support us. They came but too late with no experience of the fish that we grow.
Well life goes on so we now have 1000 puntius sp that survive that experience and 6,000 puntius bulu fry at is about to be graded and separated by this month. We expect each pond can take in 500 fry at a time to grow to market size, thus 14 unit of pond will be used. Currently we have also 3 pond full tilapia which we are trying to sell off. Night market traders are taking them at the rate of about 100 kg a week. Another 2 ponds are full of adult puntius and another 2 have varius fishes including grass carp, jelawat, puntius, and mekong cat fish. Hopefully we will clear off these fishes by the next CNY.
Gunung Jerai in the background
That leaves us with 5 pond for marble goby. We believe each pond can handle 500 fishesof the same size. That meant we can put in 2,500 pieces of marble goby. As we clear off the tilapia and the misc. fisher, it will free us with another 5 ponds which can take another 2,500 fishes.
Therefore, our target is to growth 5-6k of puntius and 5k of marble goby every 2 years. Thus, our sales target is about RM200k per year.
End of posting

Pasaran ikan (1)

Di Petaling Jaya, saya menjalankan perniagaan jual beli ikan air tawar khas untuk restoren makanan laut Cina. Tujuannya ialah untuk memahami keperluan mereka supaya kita boleh mengeluarkan barangan ( makanan - ikan) seperti yang di perlukan dari segi ikan, pembekuan, pembungkusan, penghantaran, pembayaran dll. Perniagaan ini bermula pada tahun 2006, bulan Julai.

Ikan Kelulang (baung batu)

Perkara perkara asas yang perlu di fahami boleh saya bahagikan kepada beberapa bahagian.



Ikan Ketutu

1. Jenis jenis ikan yang di perlukan antaranya adalah termasuk ikan ketutu, krai, tengalan,kelululang, tapah dan lain lain. Sais yang di perlukan untuk kebanyakan ikan ialah atas dari sekilo se ekor kerana sais ini sesuai untuk dimakan oleh dua tiga orang dan muat untuk satu pinggan. Untuk belut, saiz yang perlu ialah 200gm keatas.






Ikan Krai




2. untuk beberapa jenis ikan, rupa bentuk (texture)daging dan keadaan kulit ikan juga penting. Seperti contoh, kulit dan isi ikan baung akan menjadi liat atau keras untuk kebanyakan ikan yang lebih dari dua kilo. Untuk ikan baung sangkar, kadang kadang ikan yang lebih dari 1.5 kilo pun keras. Kulit ikan tapah yang lebih 15 kilo selalunya keras atau liat. Ini boleh di uji dengan mengambil sedikit ikan tersebut sama ada di ekor atau di perut dan di rebus. Gahak selalunya kalau ekor dah kuning dan berat lebih dari 7 kilo dah liat.





Ikan Tengalan


3. Ikan hidup lawan ikan mati. Untuk kebanyakan ikan, restoran suka jika ikan ini dalam keadaan hidup. Macam manapun tak semua restoren ada akuarium. Kalau udang tu akuarium perlu chiller dan protien skimmer. Harga akan meningkat jika ikan di hantar hidup. Tiga jenis ikan mesti dihantar hidup ia itu ketutu, bujuk dan haruan.



4. Ikan liar tak tahan lama di dalam akuarium walaupun kadang kadang ada pengecualian.



5. Ikan temoleh/tamalian kuning jarang di gunakan oleh restoren kecuali dalam keadaan hidup. Isi temoleh sedikit keras berbanding kap sisik kasar/rumput/hitam/perak.



6. Untuk patin buah sangkar, ianya bagus di masak selepas dibekukan kerana lubang lendir dibelakang sirip akan kering selepas ikan dibeku.



7. kebanyak ikan di masak dengan cara dikukus atau direbus dan ditambah kuah kicap dan halia goreng kecuali ikan haruan yang digoreng dan dimasuk kedalam bubur nasi.



8. Untuk udang galah, jumlah otak kuning di kepala ada amat penting untuk menentukan sedapnya udang tersebut.



Bersambung

marble goby ponds

above : haruan bujuk (channa sp) pond

new pond














Our marble goby pond

Above are some pictures of our pond at the very early stage. My brother in law Suhaimi and me built this pond our self based on advices from many of the village folks. Take it from us, some of the advice are OK but many are useless and costly. If I have to built these ponds again, I will do it almost the same with 3 exceptions : 1. will not use attap roof 2. will use 2 bricks format or bata sembilan as the wall, and 3. All ponds will be 10ft by 10 ft for easy management by 1 person.


Currently we have about 1500 fry in these pond and more is being put in. We have built 6 more pond besides the above pond. Currently they contain haruan bujuk which is a mix breed of channa lucius and channa striata.
Our pond are actual 20 by 100 ft divided in about many smaller pond. The height is about 2 feet. Water level is at most 1.3-1.5 ft. The other 6 pond is 20by10 feet with 40 inches height.
All water are drawn from an open well nearby using electric pump. All pond have its own water pump to get the water moving. Since we do not put too many fishes in each pond, the ammonia level are kept pretty low. We add in water to make up for water that is lost through evaporation every 2 weeks.
End of post

November 24, 2007

my first posting







This is my first entry into there blog. Marble goby or ketutu in Malay or soon hock in cantonese is a very ugly looking freshwater fish with among the most delicate taste at par with the empurau or (wang pu liau - cantonese) from kalimantan and patin muncong from Pahang river in Peninsular Malaysia. Marble goby is also a very delicate fish to culture with its own characteristic and habits. The selling price commensurate with its delicate taste, rarity and difficulty in handling.

I have a small farm where together with my brother in law culture this fish in a monoculture environment. We started the farm at the end of 2004 as to research on how to culture the fish commercially. We built a concrete pond with total size of 20 feet by 100 feet divided into 10 smaller ponds. The pond is fully covered with zinc roof and we got our water from a small ground well nearby. Initially we put in 200 fry caught from a ex mining pond each between 30 an 100gm. We feed them white shrimp bought from local fisherman.
After a few months when all the pond is ready, we bought another 1000 fry from a trader in Ipoh. By the second day the fish arrived, they started to die at the rate of 50 a day. We tried many type of medicines but due to our ignorance and inexperience all of the fry died. All 1200 of them. In late 2004 we bought another batch of frys. Again most of them died and left us with about 250 pieces still surviving by the middle of 2005. By then we already gained enough experiences on how to keep them alive. We also learnt on how to feed them with cut frozen sardine and oily mackerel.
By early 2006 we brought another 800 frys and about 20% of the died because of poor handling by the seller. Thus by middle of 2006 we have about 850 fishes in our farm. The fish eat every 2 day and does not seem to want to increase in size. We then learnt about omega 3 in marine fish and omega 6 in freshwater fish. As we are getting frustrated about the growth rate of the fish, we found by accident on how to make them take their food readily daily. This is by observing the fishes we have that my freshwater shop in Petaling Jaya that we kept because they are to small to sell i.e. below 600 gm. By making the fish to run around by moving the water using a water pump, it will take fresh and cut food any time of the day. We then use this little finding in our farm in Sg. Petani and wallah it works. By the middle of 2007, all of the left over fish from the 2005 have reach marketable size. It weight ranges from 700gm to 1.2 kg and growing .

In the mean time in 2005 we built 26 concrete pond of the size 20 feet by 25 feet and 6 ponds 10 ft by 20 ft. Two of the have about 1000 puntius bulu or tengalan and puntius daruphani or krai. They are now between 500gm and 1.1 kg. Marketable size. Another two have 6,000 fry that we have kept for the last 6 month and will be separated into 10 ponds soon. another 2 ponds are full of fishes of different spices such as jelawat (sultan yee), mekong cat fish, carp rumput ( wan yee), tilapia , lampam etc.

Early this month we decided to concentrate only on marble goby and puntius bulu/daruphani. 2 weeks back we bought about 34 kg of marble goby fry of various size. After quarantine and initial died off, we have about 120 pieces in total or 28 kg.average size 200gm. All these fishes are from Sarawak fly in using the dry method. Yesterday we just took in 15 kg of fry that total about 200 pieces. These are mostly from Semenyih lake. We are now quarantine them are treated them with salt and potassium permanganate. We expect 20% to died due to poor handling.

End of entry for now