January 12, 2008

perjumpaan peminat k22 (10 januari,2008)

Ini adalah sebahagian dari perkara perkara yang di bincangkan pada perjumpaan peminat k22 tempuh hari. Yang masih berminat untuk join perbincangan ini, saya mungkin akan buat pada awal bulan mac nanti. tunggu iklan.
------------------------------------------------------------------------------------------------

isu
komen
input

1 Cara tangkap

Bubu naga
Pvp pipe
Tangguk
Pancing tanpa weight/barb

2. Cara hantar
Tanpa guna air : seperti diterangkan semasa perjumpaan. Ingat pasal lubang lubang kecil di atas kepala ikan tu untuk di bernafas.
Anti amonia

3 Anak benih

Kebanyakan benih ikan mati di sebabkan oleh kendalian yang kasar. Terdapat beberapa tanda yang menunjukan ikan itu tidak baik atau baik. Antaranya :

Masa masukkan ikan, ikan akan tengelam terus kedasar kolam. Ikan yang tidak tengelam atau lambat tengelam mempunyai masalah dengan pelampung angina.
Ekor mesti kembang. Ini boleh di lihat melalui pergerakan ikan . Ikan yang ekornya menguncup atau berenang secara mengejut mempunyai masalah ekor. Ikan ini akan mati dalam masa 24 jam.
Penyakit reput ekor. Ini boleh baik
Keputihan. Penyakit ini pun boleh baik

O benih liar/benih buat
Sebelum masuk ikan kena kuarantine. Kalau beli dapatkan jaminan sekurang kurangnya 24 jam.

Untuk adil kepada penjual, kita kena siapkan tempat , air dan ubat dengan betul.

Jangan beri makan masa kuarantin.

Cara kendalian mesti betul. Bahagian ekor ikan mesti elok.

Pengunaan input input yang di cadangkan seperti yang di bincangkan.
Garam
Kno
Formalin
Daun ketapang

Anti ammonia
Anti chlorine
Tutup kolam

3. Makanan ikan

Ikan/udang hidup : Mesti kurantine

Ikan/udang beku : Mesti segar masa bekukan. Kalau protein dan berubah, ikan boleh kena kembong perut. Nak ajar makan dengan puasakan ikan sekurang kurangnya tiga hari.
Ikan mesti di potong ikut sais mulut. Selepas satu satu-2 jam pergi buang lebih ikan. Kepala ikan buang.

Bela dengan ikan lain seperti keli atau tilapia yang akan makan lebih ikan potong.

Ice box
Campur ikan air tawar dan ikan laut
Omega 3 & omega 6.


Fish cake : Tengah buat kajian
pallet : Keluar balik kat insang

4. kolam

konkrit : Tinggi 2 kaki , ada pump untuk pusing air, filter tak perlu, ada benda nak tutup air supaya ikan tak terkejut. Belah/langar dinding.

Kolam yang sesuai ialah 10*10 kaki dengan ketinggian 1.5-2kaki. Air sekaki sahaja.
Air sejuk okey
Tukar air bila ikan tak nak makan.
Senang grading, senang tenguk ikan.
Foam puteh tutup air.
kalau boleh buat bumbung.
Kolam fiber : Sama macam atas . harga ikut siapa buat, boleh pindah, selalu tukar air, suhu ikut sekitaran

Kolam plstik PE. : Okey, tapi kecil. Sesuai untuk research dan grading

Kolam tanah : Campur ikan lain (tilapia), susah grading, kena jaga air dan pemangsa,
Senang buat, suasah buat treatment. Tak suka lumpur , batu dan pasir okey.


5. Tempuh bela

Grading restoren
600-800gm, 801-1.kg, 1.01-1.5. 1.5-2kg, atas 2 kg
1-600gm : 12-18 bulan
600-1kg : 6-8 bulan.
1-2kg : 6-12bulan.

Kadar besar ikut teknik dan makanan. Mungkin boleh cepat lagi.
Tektur daging

6. penyakit

Kembong –treatment : kno/garam . ada fluke dekat insang

Puteh – Treatment : kno/garam / daun ketapang
Sakit ekor - Treatment : kno/garam
Kudis - Treatment : kno & garam,famolin
Mati tiba tiba – air panas, ikan terkejut – tutup dengan foam

7. pasaran


dalam negeri : Restoren/hotel/runcit
Kena letak akuariam di restoran

Luar negara : Belum cari

lain lain : jual kepada saya

8 : Punca Ikan dewasa di pasaran

Indon, ternak, Thailand, Sarawak.

9. Lain lain isu

Anak benih buat
- Malaysia
- Indon
- siam

Anak benih liar
- indon
- siam
- Sarawak
- semenanjung

Vitamin ikan : makanan kucing

Fish cake
Meat ball/fish ball

Perut ayam
Kena rebus dulu

10. Lawatan

Akan di lakukan kemudian


11. Lain lain ikan


Patin buah
baung lawi
Krai/tengalan
bujuk

12. Perjumpaan selanjutnya

1 mei , hari buruh,hr khamis


Sorry, benda ni dalam word. bila pindahkan , kotak semua hilang.

alamat pembekal

pump dan tong pe : koheso sdn bhd : 561A, jalan E3/5 taman ehsan, kepong : tel 03-6276-8863. email : koheso@tn.net.my : sila sebut nama saya bila beli barang

formalin dan lain ubat : king's aqua: 55 jalan ss18/6, subang jaya : tel : 03-5633-9585

Eof

2 comments:

BL said...

Tuan Haji,
I notice you mentioned vitamin - makanan kucing. Do you mean cat biscuit or canned food for cat?

Regards

HANAFIAH ABDUL RAHMAN said...

bl

canned food